Baunscheidt therapie   

 

Baunscheidt therapie is ontwikkeld door de gelijknamige uitvinder Carl Baunscheidt.

In 1847 vond hij een mechaniek uit, waarmee gelijktijdig vele minuscule en oppervlakkige gaatjes in de huid konden worden gemaakt.
De gaatjes ontstonden, door een naaldkopje met daarop 36 dunne naaldjes, in de huid te stansen. Dit klinkt overigens veel enger dan het in werkelijkheid is. Het is slechts een licht prikkend gevoel, maar absoluut niet pijnlijk.

Wanneer hij deze behandeling bij zijn patiënten had uitgevoerd,  smeerde hij vervolgens het bewerkte lichaamsdeel in met een olie die vandaag de dag nog steeds Baunscheidtolie wordt genoemd. De samenstelling hiervan bevat o.a. Kruidnagelolie, Jeneverbesolie en Boerenwormkruidolie.

Werking Baunscheidt therapie

Het nut van de Baunscheidt therapie is het verbeteren van stagnatie in de weefsels, die veroorzaakt wordt door  neerslag en  ophoping van afvalstoffen in het lichaam.

De verbetering komt tot stand, doordat de ingewreven olie de bloedcirculatie enorm stimuleert, waardoor de vastzittende afvalstoffen in beweging komen en deze via het bloed en de lymfe naar onze uitscheidingsorganen kunnen worden getransporteerd. Vergelijk ook cupping.

Baunscheidt therapie kan voortreffelijk worden ingezet bij stijfheidklachten en reumatische verschijnselen.

Ook bij het zogenaamde “Carpaal Tunnel Syndroom” , een vernauwing in de overgang van de pols naar de hand, heb ik inmiddels wonderen zien gebeuren.

Door het oplossen en in beweging brengen van zogenaamde gekristalliseerde urinezuren, ontstaat er weer ruimte voor doorbloeding en prikkelgeleiding naar de vingers en verdwijnen de (nachtelijke-) tintelingen, die bij CTS worden ervaren. Meestal 1 of 2 behandelingen.

Behalve dat Baunscheidt therapie lokaal werkt, kunnen er ook segmentale en reflectorische reacties optreden.

Een behandeling op de rug bijvoorbeeld, kan segmentaal effect hebben op klachten aan de voorzijde van het lichaam. Dit op dezelfde hoogte als waar de behandeling op de rug plaatsvindt.

Reflectorisch gezien kan er door neurologische verbindingen invloed worden uitgeoefend op al onze inwendige organen, doordat iedere wervel correspondeert met een bepaalt orgaan. Zo kan een behandeling op de 3e borstwervel en de 3e lendewervel de functie van de lever beïnvloeden.

Een Baunscheidt behandeling in mijn praktijk in Zwolle neemt doorgaans niet meer dan 10 minuten in beslag.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.